De dag van de aarde


Doe jij ook met ons mee?

22 april 2022

22 april is het de dag van de aarde! De dag om je in te zetten voor het welzijn van onze planeet en de natuur. Wij hebben de gemeente Alkmaar al opgeroepen om ook de knop om te zetten en het goede voorbeeld te geven. Maar jij kan ook heel veel betekenen voor de natuur en het klimaat! Wij hebben 13 tips voor je op een rij gezet!

 1. Doe de vergroenquiz!
  Bekijk eerst hoe groen je bent en doe de ‘Vergroenquiz’! Test je kennis en maak ook nog eens kans op een Vergroenmix met bloembollen voor jezelf én voor een ander!
 2. Ruim straatvuil op!
  Helaas beland nog veel afval op straat, help de natuur en de dieren een handje en raap tijdens je wandeling het straatvuil wat je tegenkomt op. Wist je dat je via de Stadswerk 072 gratis opruimartikelen zoals een afvalgrijper of een vuilniszakring kan lenen? Dat maakt het opruimen nog een stukje makkelijker!
 3. Eet plantaardig
  Plantaardig eten is één van de makkelijkste manieren om een grote impact te maken voor het milieu. De uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van grondstoffen ligt namelijk vele male lager bij een plantaardig dieet dan een dieet met dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel. Probeer eens één van de heerlijke plantaardige recepten van de vegan challenge of daag jezelf uit en doe de gehele challenge!
 4. Bespaar energie
  Zet lichten en de verwarming uit in de ruimtes die je niet gebruikt, douche korter en droog de was op een droogrek. Dit zijn een paar bespaartips van de gemeente Alkmaar waarmee je makkelijk energie kan besparen.
 5. Laat de auto staan
  Kom in beweging en ga lopen, pak de fiets of ga met het openbaar vervoer in plaats van met de auto. Hiermee bespaar je een hoop aan CO2 uitstoot en met deze brandstofprijzen is het ook goed voor de portemonnee.
 6. Bezoek de ‘Doe Duurzaam bus’
  De Doe Duurzaam bus rijdt weer door de gehele gemeente Alkmaar. Kom langs en krijg tips over een hoe je duurzamer kan leven en krijg ook gratis een douchetimer. Neem je ook een tegel uit je tuin mee? Dan krijg je een gratis plantje voor je tuin ervoor terug!
 7. Maak je tuin groener!
  Een tegeltuin, je denkt misschien “lekker makkelijk in onderhoud!”, maar het zorgt voor meer wateroverlast, verhoogt de temperatuur in je tuin en het is slecht voor de biodiversiteit. Verwelkom insecten, vogels en egels terug in je tuin en wip een tegel uit je tuin! De Hortus geeft je tuintips!
 8. Leg met je buren geveltuintjes aan
  Heb je nou geen tuin, leg dan samen met je buren een geveltuintje aan. Als je dit samen met vijf buren doet, kan je er zelfs een subsidie voor aanvragen van de gemeente!
 9. Leg een minituintje aan rondom een straatboom!
  Wij hebben in Alkmaar veel straatbomen met een stukje aarde eromheen. Dit worden ‘boomspiegels’ genoemd. Wist je dat je daar plantjes mag planten als jij het onderhoud doet? Bekijk de spelregels voor de boomspiegels op de website van de gemeente!
 10. Vergroen je dak
  Heb jij een plat dak? Misschien kan je daar wel een groen dak van maken! Goed voor de biodiversiteit en je verkoelt je huis of schuur er meteen mee! Je kan hier subsidie voor aanvragen bij de gemeente!
 11. Verduurzaam je woning
  Je woning verduurzamen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor de portemonnee. Isoleer je woning of laat zonnepanelen plaatsen. Dit kan vaak met subsidies vanuit de gemeente of de overheid. Kijk op duurzaambouwloket.nl voor welke subsidies jij in aanmerking kan komen!
 12. Denk mee met de gemeente
  Heb jij nou een geweldig idee om jouw buurt of een schoolplein groener te maken? Dien dan een vergroeningsidee in bij de gemeente Alkmaar en wie weet kan jij wel jouw idee gaan uitvoeren!
 13. Onderhoud zelf gemeente groen
  Heb jij groene vingers en wil je graag je handen uit de mouwen steken? Er zijn meerdere vrijwilligersgroepen actief die zich inzetten voor een groene leefomgeving. Bijvoorbeeld de Vlindertuin bij park de Groene voet. Sluit je bij hen aan of adopteer zelf een stukje gemeente groen bij jou in de buurt!

Gerelateerd nieuws

Verkenningsfase

Donderdag 14 april was het duidingsdebat over de vastgelopen formatie. Fractievoorzitter Kıvılcım Pınar legt haarfijn uit hoe...

Lees verder

Motie voor de Pluktuin van Geesje aangenomen!

In de raadsvergadering van 23 juni hebben wij een succes behaald voor de Pluktuin van Geesje! Onze motie, waarin wij de raad ...

Lees verder