Als de 100-jarige kastanjes in de Nassaulaan konden praten


Dan zouden ze ons vast vertellen, dat ze met goede zorg nog tien­tallen jaren vooruit kunnen

17 december 2018

De Nassaulaan is een van de mooiste lanen in Alkmaar, met prachtige herenhuizen en monumentale kastanjebomen die de imposante uitstraling van de historische laan bepalen.

In 2014 zijn zes kastanjes gekapt omdat ze aangetast waren door de tonderzwam. En nu, eind 2018 staat het college weer op het punt om 100-jarige bomen te laten kappen omdat zij ziek zijn.

Op zaterdag 8 december hebben wij een Quick scan uit laten voeren door een inspecteur boomveiligheid van HHNK. Hieruit bleek dat een second opinion zeker aan te bevelen is, omdat een aantal bomen na behandeling nog tientallen jaren mee kan. In die tijd kan de nieuwe aanplant, die in de plaats komt voor de bomen die wel gekapt moeten worden, in ieder geval tot enig formaat uitgroeien.

Terugplaatsen van gezonde monumentale bomen gaat nu eenmaal niet, dus wat gered kan worden, moet gered worden. De groene longen moeten we met respect behandelen. Daar waar behandeling mogelijk is, moeten wij faciliteren. Kappen is niet de enige optie, maar zou de laatste moeten zijn.

We hebben ons uiterste best gedaan, maar helaas heeft de motie die wij samen met OPA indienden, het niet gehaald. De reuzen worden neergehaald.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Henri Schönbeck stopt als fractieassistent

Om persoonlijke redenen heeft Henri Schönbeck per 13 december zijn functie als fractieassistent neergelegd. Henri heeft zich ...

Lees verder

Trefpuntkerk: Sloop is begonnen, laatste woord lijkt hier nog niet gesproken

De overleggen hebben maar weinig veranderingen opgeleverd. Waarom toch nog steeds die maatschappelijke plint? Daar zouden pri...

Lees verder