Een boom voor een boom


Klopt dit? We hebben het laten uitzoeken

17 januari 2019

Regelmatig komen er vragen bij ons binnen over het kappen en planten van bomen. Reden om uit te zoeken wat de stand van zaken is binnen onze gemeente. Een welgemeend dankjewel aan de ambtenaar die al die de gegevens voor ons verzameld heeft.

Onderstaand overzicht geeft een goed beeld van het totaal aantal gekapte en geplante bomen in 2016, 2017 en 2018*.Ter illustratie hebben we ook overzichten gemaakt met een top 10 van boomsoorten en een top 10 van betrokken wijken.

Het totaalplaatje laat zien dat het aantal gekapte (1.497) en geplante (1.491) bomen in de laatste drie jaren vrijwel gelijk is. Maar het blijkt ook dat in enkele wijken uit de top 10 behoorlijk gekapt is, terwijl niet in iedere wijk evenveel bomen zijn terug geplant. Dit zal de bewoners van die wijken het gevoel geven dat er alleen maar kaalslag plaatsvindt, hoewel er elders dus wel meer wordt geplant.

Wat verder opvalt, zonder daar direct een waardeoordeel aan te verbinden, is dat populier, lijsterbes en es aan populariteit hebben ingeboet ten gunste van iep en kers.

Een boom voor een boom gaat in de gemeente Alkmaar dus op, echter wel met de volgende kanttekening: Als er oude, stevige bomen gekapt worden, komen er vaak hele jonge boompjes voor in de plaats en gaan we er wat boomkroonvolume betreft dus op achteruit. Wij pleiten er dan ook voor zo min mogelijk te kappen, tenzij het strikt noodzakelijk is en bij vervanging oudere bomen terug te planten, zodat er op het boomkroonvolume niet zoveel wordt ingeleverd.

Grote bomen zijn nu eenmaal essentieel. Met hun schaduw en hun vermogen om water te verdampen, verkoelen zij hun omgeving met maar liefst 5 - 6 graden!

* De gegevens van 2018 zijn t/m 24 oktober

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Vragen over vogelpopulatie Oudorperhout

Op 7 november 2018 heeft Vogelbescherming Nederland een nieuw boek uitgebracht: Bedreigde Vogels in Nederland. Dit boek laat...

Lees verder

Week zonder Vlees

Komende week, van 11 t/m 17 maart is het de Nationale Week zonder Vlees. Geheel toevallig komt het zo uit dat we in de aankom...

Lees verder