Klimaat­crisis


Een column door Ralph Boots

3 maart 2023

Vorige week was het de Alkmaarse politiek op haar kleinst. Over de rug van asielzoekers die in Ter Apel buiten moeten slapen, werd door twee partijen machtspolitiek bedreven. Maar ook enkele maanden geleden was het raak. Wij dienden samen met enkele collega-fracties een voorstel in om in navolging van een aantal andere steden in Nederland de ‘klimaatcrisis’ in Alkmaar uit te roepen. Het uitroepen daarvan zou ervoor zorgen dat maatregelen met betrekking tot het klimaat een hogere prioriteit zouden krijgen binnen het college van de gemeente Alkmaar, zo gaf de wethouder aan. Dit voorstel werd niet door de gemeenteraad aangenomen.

Dat de usual suspects de vrije markt en hun eigen politieke koers belangrijker vinden dan de klimaatproblematiek van volgende generaties ligt voor de hand. Ik was onaangenaam verrast door het stemgedrag van twee andere partijen. Te midden van nieuwsberichten dat de ijskappen aan de polen dubbel zo snel smelten als verwacht, vond SPA het gepast om te roepen dat zij zich zouden schamen als de klimaatcrisis in Alkmaar zou worden uitgeroepen.

Dat er één partij in de Raad niet zo gelooft in de klimaatverandering, althans niet in de rol van de mens en het gebruik van fossiele brandstoffen hierin, wist ik al wel. Maar de uitspraak van SPA verraste me. Ze negeren de wetenschap en de duidelijke IPCC-rapporten die elke 5 jaar in opdracht van de Verenigde Naties gepubliceerd worden. Partijen die dergelijke publicaties negeren kan ik niet serieus nemen.
Erger vind ik partijen die wél zeggen dat ze de klimaatverandering zeer zorgelijk vinden, maar dit geen crisis durven noemen. A zeggen en B doen, dus. Een van die partijen was ook hoofdpersoon in de raadsvergadering over de opvang van asielzoekers in het belastingkantoor. Deze visieloze afwachtende houding zorgt voor veel menselijk leed in zowel de opvangcrisis als de klimaatcrisis.

De klimaatcrisis gaat namelijk vele malen erger worden dan de Coronacrisis is geweest. We zien nu al welke gevolgen het voor ons dagelijks leven en onze planeet kan hebben. Zo hebben wij de afgelopen jaren te maken gehad met warmterecords die gebroken werden en droogteperiodes die nooit eerder voorkwamen sinds we dit begin vorige eeuw zijn gaan bijhouden. Wereldwijd zien we overstromingen, extreme droogte, bosbranden en heftigere orkanen ontstaan. Deze weersverschijnselen zijn van alle tijden, maar de mate en ernst waarin ze nu verschijnen is nieuw. En wat denkt u van de vluchtelingenstromen wanneer grote delen van landen echt onder water komen te staan? Oorlogen ontstaan nu al omdat men ruzie krijgt over een stukje land, kijk maar naar de Oekraïne. De Salomonseilanden in de Stille Oceaan zijn nu al een aantal eilanden kwijt door stijging van de zeespiegel. Dat wordt alleen maar erger in de nabije toekomst.

Liever zie ik partijen in de Raad die problemen willen aanpakken wanneer ze zich voordoen, in plaats van weg te kijken. Samenwerken om de wereld, met al haar bewoners, een stukje mooier achter te laten dan hoe wij ze vonden. Dat is waar ik voor sta en ik hoop vele mensen met mij!

Ralph Boots is fractie-assistent voor de Partij voor de Dieren Alkmaar

Gerelateerd nieuws

Dieren, natuur en milieu krijgen ondersteuning

Gisteren hebben lijsttrekker Fabian Zoon, oud fractievoorzitter Janine Visser en onze huidige fractievoorzitter Kıvılcım Pına...

Lees verder

Partij voor de Dieren is de enige partij voor de Boeren

De dorpen en de stad. Je zou denken dat in de dorpen van onze prachtige gemeente de lucht en het water schoner zijn, er meer ...

Lees verder