Politiek vertrouwen


Een column door Kıvılcım Pınar

30 maart 2023

Al jaren vinden burgers dat politici ver van hen afstaan. Dat ze niet geïnteresseerd zijn in hún problematiek, maar bezig zijn met hun eigen agenda en eigen machtsspelletjes. Het resultaat: een afnemend vertrouwen in de mensen die het voor het zeggen hebben en grote politieke onvrede. De uitslagen van de Waterschaps- en Provinciale Staten-verkiezingen zijn om die reden alleen maar te lezen als een kiezersopstand tegen de gevestigde orde.

In onze gemeente Alkmaar gaat het er helaas niet anders aan toe. Ook daar neemt het vertrouwen in politici al jaren af. En ik snap het wel, als je ziet en hoort hoe politiek hier bedreven wordt en hoe raadsleden met elkaar omgaan. Het klappen van het college deze maand – aangespoord door BAS, maar vanzelfsprekend bekokstoofd door meer partijen – is een nieuw dieptepunt in deze langlopende politieke soap. De wethouders zijn naar huis gestuurd, er wacht ons een stroeve verkenning en die kan zomaar uitmonden in een loopgravenoorlog. En al die tijd ligt de politiek stil en staan belangrijke onderwerpen ‘on hold’. Daarmee bedoel ik niet alleen het gewraakte asielzoekerscentrum en het armoedebeleid, maar ook de Agenda Duurzaam Alkmaar, waarin de klimaatambities van onze gemeente uitgewerkt zouden worden tot beleid.

Wat Alkmaarders van deze poppenkast vinden, lees je in de krant en hoor je op straat. Kort samengevat: ze hebben er geen goed woord voor over. Ze vinden de Alkmaarse politiek ‘een zooitje’. En ‘een arena voor haantjesgedrag’. Ze voelen zich alweer aan de zijlijn staan en worden moedeloos van de manier waarop men met elkaar omgaat in de gemeenteraad. In een democratie zou de politiek geleid moeten worden door datgene wat mensen bezighoudt en niet andersom. Het is beschamend dat burgers aan de zijlijn moeten toekijken hoe politici over elkaar heen buitelen en ouderwetse machtsspelletjes spelen, terwijl ze zich bezig zouden moeten houden met het oplossen van de dringende problemen van onze stad en de dorpen.

Als Partij voor de Dieren hadden we de afgelopen periode een bijzondere positie in de raad. We waren geen onderdeel van de coalitie, maar konden ons wel vaak vinden in het groenere beleid. En we zaten zeker niet in het kamp van de oppositie. Wat we de afgelopen maanden hebben gedaan, doen we nu nog steeds. We werken aan onze groene dossiers en maken ons hard voor een diervriendelijk Alkmaar. We zetten ons in voor gezonde landbouw en duurzaam voedsel en plaatsen milieu en biodiversiteit daarbij centraal. En dat doen we op een eerlijke en expressieve manier. Dat dat gewaardeerd wordt en z’n weerslag vindt, bleek tijdens de verkiezingen eerder deze maand. Waar alle traditionele partijen moesten inleveren, behaalde de Partij voor de Dieren winst. Tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar in Alkmaar kregen we nog 6% van de stemmen. Met deze verkiezingen stegen we naar 7,1%. En dat zijn geen stemmen van mensen die hun vertrouwen in de politiek zijn verloren. Dat zijn kiezers die hun stem geven aan een partij die vasthoudt aan haar idealen en daar met open vizier voor strijdt.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren is de enige partij voor de Boeren

De dorpen en de stad. Je zou denken dat in de dorpen van onze prachtige gemeente de lucht en het water schoner zijn, er meer ...

Lees verder

MeiPlasticvrij

ALKMAAR – In dit tweede interview van de rubriek MeiPlasticvrij spreken we gemeenteraadslid Sarah Pesie van Partij voor de Di...

Lees verder