MeiPlasticvrij
Een interview met raadslid Sarah Pesie
ALKMAAR – In dit tweede interview van de rubriek MeiPlasticvrij spreken we gemeenteraadslid Sarah Pesie van Partij voor de Dieren Alkmaar. Zij studeerde Dierwetenschappen en is naast gemeenteraadslid werkzaam bij Dier & Recht. Als het op plasticvervuiling aankomt moeten we volgens Pesie vooral het schadelijke effect op de dieren niet vergeten.
Door Roxanne Borgman
Het effect van plasticafval op dieren kun je direct waarnemen op twee niveaus, stelt Pesie. “Dieren kunnen het afval per ongeluk opeten of erin verstrikt raken. Denk aan vissen en vogels die vast komen te zitten in netten of plastic ringen. Ze kunnen zich hierdoor bezeren of zelfs overlijden. Een ander probleem is dat restafval niet vanzelf verdwijnt.” Het plastic wordt met de tijd zwakker, poreus, en verpulverd. En dat kan honderden jaren duren. “Plastic komt zo in microdeeltjes in de bodem terecht. Insecten en bijvoorbeeld amfibieën kunnen daar last van krijgen omdat er in plastic veel chemische stoffen zitten zoals weekmakers. Op den duur kan dit ervoor zorgen dat dieren beschadigde darmen en magen krijgen, ontstekingen of zelfs kanker. Microplastics zorgen er ook voor dat mannelijke dieren minder vruchtbaar worden. Het gevolg is dat er minder dieren of vervormde jongen ter wereld komen.”
Lange termijn
Het zou zomaar eens kunnen dat op de lange termijn hierdoor bepaalde diersoorten uitsterven, terwijl bodemdieren erg belangrijk zijn voor het gezond houden van de bodem. Ze eten resten van dode planten en dieren en de resten die zij niet kunnen gebruiken worden door bacteriën en schimmels afgebroken tot voedingsstoffen voor planten. Volgens Pesie is het dan ook problematisch dat we nog te veel op de korte termijn denken. “Als je een snoepverpakking of sigaret in de bosjes gooit, sta je er niet bij stil dat dat er over 500 jaar nog kan liggen en ervoor kan zorgen dat de dieren en vooral hun nageslacht er last van krijgen.” Pesie vindt het daarom belangrijk dat kinderen en jongeren op school bewust worden gemaakt van de invloed van zwerfafval, het scheiden van afval en dat volwassenen het goede voorbeeld geven. “Je ziet bijvoorbeeld nog regelmatig bij fastfoodketens dat mensen op de parkeerplaats hun afval uit het raam gooien. Er zijn dan wel schoonmakers die het opruimen, maar dit lost niet alles op. Veel afvaldeeltjes belanden in de sloot of berm. Die krijg je niet meer weg.”
Recyclen
In Alkmaar zijn er afvalbakken langs de weg die ervoor moeten zorgen dat burgers hun afval kwijt kunnen. “Het afval in die bakken wordt alleen niet gerecycled. Alles wordt op één hoop gegooid. Ik ben al blij als mensen hun afval weggooien, helemaal blij als mensen hun afval scheiden.” Maar het kan volgens Pesie nog beter. “We moeten het de burgers nóg makkelijker maken, want het heeft nogal een cultuuromslag nodig om ervoor te zorgen dat het merendeel van de mensen afval gaat scheiden of er netjes mee omgaat. Denk bijvoorbeeld aan de vuilnisbakken die op het station staan met meerdere scheidingsvakken. Daar kunnen we al een begin mee maken door dit soort bakken in supermarkten en langs de weg te krijgen. Zo heeft onze partij zich hard gemaakt voor doneerringen bij afvalbakken waar mensen hun statiegeldflesjes kunnen hangen.” Volgens Pesie loont het ook om als consument te kiezen voor producten zonder microplastic. “Koop bijvoorbeeld geen glitter make-up, scrubs met plasticdeeltjes of bepaalde synthetische kleding zoals fleecekleding.”
Iets doen
Als het aan de Partij voor de Dieren ligt dan komt er een verbod op wegwerpplastic, zoals wegwerpbordjes, -bekers en -bestek, krijgen scholen een actiever lespakket over afval en wordt er ook strenger en beter gehandhaafd op burgers die de openbare ruimte vervuilen. “Tot die tijd willen wij vanuit onze partij veel inzetten op bewustwording. Zelf hebben we regelmatig activiteiten waarin we samenkomen, bijvoorbeeld in de binnenstad, om afval te gaan prikken. Het is symptoombestrijding, daarin ben ik het met de klimaatburgemeester eens, maar als we niks doen blijven die sigarettenpeuken en flessendoppen de komende honderd jaar liggen.”
Gerelateerd nieuws
Politiek vertrouwen
Al jaren vinden burgers dat politici ver van hen afstaan. Dat ze niet geïnteresseerd zijn in hún problematiek, maar bezig zij...
Lees verderEen nieuwe raad en het nieuwe coalitie-akkoord
Dank. Voorzitter, we zijn nu 11 weken verder dan de beruchte raadsvergadering van 13 maart en er ligt een coalitieakkoord voo...
Lees verder