Week 4 - January = veganuary


Doe mee met de Veggie Challenge

25 januari 2025

De vierde (en de laatste week voor ons) van de Veggie Challenge!

Heb je nog niet meegedaan met de Veggie Challenge van Proveg maar wil je het nog wel proberen? Dat kan! Je kan namelijk iedere dag de Veggie Challenge aan gaan! Ga snel naar de Veggie Challenge, en geef je op voor 30 dagen plantaardig!

Wij delen iedere week een heerlijk vegan recept voor iedereen om te proberen, met deze week: Gado Gado! Een heerlijk van origine indonesisch gerecht.

NB: Dit heerlijke recept (en de foto's) zijn eigendom van veganrevolutie.nl. Het recept vind je hier.

Week 4 - Gado Gado

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de Goreng Tempeh

  • 250 gram tempeh
  • 1 kleine ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel laos
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 tot 2 eetlepel(s) sambal oelek

Voor de Pindasaus

  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 stukje verse gember
  • 2 grote eetlepels pindakaas
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 150 ml rijstmelk of sojamelk
  • 1 theelepel sojasaus

Overige Ingrediënten

  • 1 spitskool
  • 500 gram sperziebonen
  • 400 gram zilvervlies rijst
  • 125 gram taugé
  • 1 komkommer
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 handje koriander
  • gebakken uitjes
  • klein beetje suiker of dadelstroop

Bereidingswijze:

  1. Snij de komkommer in plakjes en doe dit in een bakje samen met de azijn en suiker.
    De Goreng Tempeh
  2. Snij de tempeh in kleine reepjes. Hoe dunner, des te knapperiger ze worden.
  3. Bak de reepjes in een koekenpan totdat ze bruin en hard zijn. Snij ondertussen de ui en knoflook fijn.
  4. Haal de reepjes uit de pan. Mocht je met olie bakken laat de reepjes dan op keukenpapier uitlekken.
  5. Fruit de ui en knoflook 3 minuten en voeg dan laos en sambal toe. Bak dit samen nog 2 minuten en voeg als laatste de ketjap toe.
  6. Zet het vuur uit en schep de tempeh reepjes er doorheen. Zet apart in een bakje.
    De rest van het gerecht & de pindasaus
  7. Kook de rijst in ruim water volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  8. Dop de sperziebonen en halveer ze. Snij de spitskool in grove stukken.
  9. Stoom de sperziebonen in 8 minuten gaar en voeg de spitskool toe na 4 minuten.
  10. Snij de ui, gember en knoflook voor de pindasaus fijn en fruit dit kort in een pannetje in de sojasaus.
  11. Voeg de pindakaas en rijstmelk toe en roer goed totdat het een saus wordt. Is het te dik? Voeg dan nog wat rijstmelk toe.
  12. Pak een diep bord en schep daar eerst een paar lepels rijst in.
  13. Verdeel dan de rest van de ingrediënten in compartimenten over de rijst. Eindig met een goede schep pindasaus en garneer met gebakken uitjes en koriander.

Eet smakelijk!

    Gerelateerd nieuws

    Week 3 - January = Veganuary

    Het is alweer de derde week van januari en ook de derde week van de Veggie Challenge! Partij voor de Dieren Alkmaar doet ook ...

    Lees verder