Week 3 - January = Veganuary


Doe ook mee met de VeggieChal­lenge!

18 januari 2025

Het is alweer de derde week van januari en ook de derde week van de Veggie Challenge! Partij voor de Dieren Alkmaar doet ook mee. Daarom delen wij iedere week een heerlijk vegan recept voor iedereen om te proberen!

Wil je zelf ook nog meedoen? Dat kan! Start op ieder moment met jouw 30 dagen plantaardig. Geef je op bij ProVeg en krijg tips, heerlijke recepten en krijg inzicht in je besparingen qua uitstoot en dierenleed!

Deze week: Kısır - bulgursalade! Een warme salade met een beetje pit! Een aanrader van onze Fractievoorzitter Kıvılcım Pınar.

NB: Dit heerlijke recept (en de foto's) zijn eigendom van Kookmutjes.com en gemaakt door Najat. Haar recept vind je hier.

Week 3 - Kısır - bulgursalade

Ingrediënten:

Bulgur:

  • 150 gram bulgur
  • 225 ml water

Saus:

  • 20 milliliter olijfolie
  • 100 gram rode ui
  • 25 gram tomatenpuree
  • 55 gram peperpuree

Vulling:

  • 300 gram komkommer
  • 100 gram rode puntpaprika
  • 15 gram verse peterselie
  • 150 gram snoeptomaatjes
  • 3 gram pul biber
  • 1 gram paprikapoeder
  • 3 gram uienpoeder
  • 1,5 citroen
  • zout
  • zwarte peper

Bereidingswijze:

  1. Kook het water in een waterkoker.
  2. Doe de bulgur in een pan en voeg het gekookte water toe. Doe de deksel van de pan erop en laat het 15 minuten staan.
  3. Snij ondertussen alle groente voor de vulling in stukjes. (Dit mag zo groot of klein zijn als jij lekker vindt.)
  4. Snipper de rode ui.
  5. Verhit de olijfolie in de pan en voeg de ui toe, bak het voor ongeveer 3 minuten.
  6. Voeg tomatenpuree en peperpuree toe. Meng alles samen tot een mooie saus. Laat het ongeveer een minuut sudderen.
  7. Voeg de saus toe aan de bulgur en meng het samen tot een geheel.
  8. Voeg de gesneden komkommer, paprika, peterselie, snoeptomaatjes toe en vervolgens ook de kruiden (pul biber, zwarte peper, paprikapoeder en uienpoeder) toe. Roer alles goed door.
  9. Pers de citroenen uit en voeg het citroensap toe op het eind.
  10. Breng verder op smaak met zout.


Tip:

De smaak van de kısır wordt beter naarmate de salade rust, dus je kan het de tweede dag eten voor een nog lekkerder resultaat. Dit maakt dit gerecht ook ideaal voor een mealprep! De kısır zal - indien goed afgedekt en geplaatst in de koelkast - voor meerdere dagen goed blijven.

Eet smakelijk!

Gerelateerd nieuws

Week 2 - January = Veganuary

Het is alweer de tweede week van januari en ook de tweede week van de Veggie Challenge! Partij voor de Dieren Alkmaar doet oo...

Lees verder

Week 4 - January = veganuary

De vierde (en de laatste week voor ons) van de Veggie Challenge! Heb je nog niet meegedaan met de Veggie Challenge van Proveg...

Lees verder