Zwaar verwaar­loosde dieren op zorg­boer­derij


Wij stelden vragen aan het college

27 januari 2022

Vorige week hoorden wij over de zorgboerderij in Grootschermer waar zes dode en tien zeer verwaarloosde Schotse Hooglanders zijn aangetroffen. Eergisteren zijn daar nu ook vijf paarden, vier alpaca’s en twee hangbuikzwijntjes in beslag genomen omdat ook zij zeer slecht verzorgd werden.

De eigenaar is twee jaar terug al veroordeeld omdat ze de dieren niet goed verzorgde. Hoe kan het dan dat deze eigenaar toch weer opnieuw dieren kon houden? Fractievoorzitter Kitty van Dam stelde hier in de raadsvergadering van 27 januari een aantal vragen over aan het college:

  1. Omwonenden hebben in het verleden vaak aan de bel getrokken bij verschillende overheidsinstanties waaronder de dierenpolitie. Wat is de procedure n.a.v. deze klachten geweest en is er door omwonenden ook geklaagd bij de gemeente Alkmaar?
  2. Wanneer dieren in erbarmelijke staat zijn of zelfs dood, is het heel goed mogelijk dat ook aan de kinderen op deze bewuste zorgboerderij geen goede zorg geboden wordt of is geworden. Wordt dit n.a.v. dit drama verder onderzocht?
  3. Hoe is de controle op dierenwelzijn in het algemeen op zorgboerderijen en daaraan gekoppeld ook de controle op de geboden zorg voor de kinderen? En wordt er na een eerste eventuele screening de vinger aan de pols gehouden?
  4. Vraag aan het college: Wat zijn de lessen die hieruit getrokken kunnen worden?

Burgemeester Anja Schouten reageerde met dat het inderdaad een hele zorgelijke situatie is. En dat het ook niet voor niets was dat er dinsdag zo’n grote groep van verschillende diensten bij de actie betrokken is geweest. Er gaat ook een gezamenlijke integrale rapportage komen, waarin alle aspecten van hoe dit zo heeft kunnen gebeuren worden meegenomen. Op dit moment is dat complete beeld er nog niet. Vanwege de gevoeligheid en complexiteit van de situatie wilde de burgemeester hier niet op vooruit lopen. Wel deed ze direct de toezegging dat ze er graag op terugkomt zodra alle antwoorden binnen zijn.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Flitsbezorgdiensten

Heb je wel eens van Gorillas, Flink, Getir en Zapp gehoord? Allemaal flitsbezorgers die beloven binnen 10 minuten een boodsch...

Lees verder

Motie en amendement aangenomen!

In de raadsvergadering van 27 januari hebben we een paar successen behaald op woongebied! Zowel de motie als het amendement...

Lees verder