Rol Gemeente Alkmaar bij ISDE-subsidies


Indiendatum: 1 mrt. 2024

Geacht college,


Partij voor de Dieren Alkmaar heeft een aantal vragen omtrent de ontwikkelingen bij Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Zoals het bij het college ook bekend is kan de ISDE aangevraagd worden door woningeigenaren of zakelijke gebruikers die duurzaamheidsmaatregelen willen uitvoeren in hun woning of bedrijfspand. Deze kunnen variëren van isolatiemaatregelen tot aansluiting bij warmtenet en nog meer. Om van ISDE-middelen gebruik te mogen maken moeten deze groepen zelf een aanvraag indienen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) [1]. Eigenlijk was dit tot 1 februari jl. het geval want per 1 februari mogen ook gemeenten de ISDE-subsidieaanvragen van inwoners (of groepen hiervan) overnemen [2]. In de praktijk kan dit op verschillende manieren gebeuren en hebben de gemeenten 3 opties: als begeleider bij de aanvraag, als intermediair, of als aanvrager en ontvanger van de subsidie [3]. Het ministerie heeft bij deze laatste optie zelfs een handreiking voor de gemeenten voorbereid [4].


We hebben hierover een aantal vragen:

  1. Is het college op de hoogte van deze verandering van 1 februari jl.?
  2. PvdD Alkmaar heeft op 11 februari jl. technische vragen gesteld m.b.t. de
    voorlichting over ISDE-middelen richting de inwoners. Vanuit de beantwoording hiervan (13-2-2024) lezen we dat onze gemeente een passief-informerende rol speelt en op de website van Alkmaar Duurzaam over ISDE een mededeling doet [5].
    1. Is het college tevreden met deze informatievoorziening richting
      woningeigenaren en ondernemers?
    2. Denkt het college dat deze voorlichting (tot nu toe) effectief is (geweest)? Waarom?

  3. PvdD is van mening dat de veranderingen in de procedure voor ISDE-aanvragen, namelijk meer mogelijkheden voor de gemeente om te begeleiden, intermediaire rolspelen of subsidieaanvraag overnemen, significante voordelen kunnen leveren. Hiermee kan de verduurzaming van woningen versneld worden omdat de inwoners niet alleen actiever worden geïnformeerd maar ook waar mogelijk begeleid. Tevens kan de gemeente, in de derde mogelijkheid, zelfs de ISDE-aanvraag overnemen van een inwoner of een groep van inwoners (zoals de inwoners van een bepaalde straat of VVE’s).

    Deelt het college de mening van PvdD? Indien nee, waarom niet?


  4. Zover wij weten hanteert onze gemeente de zog. ‘Wijkaanpak’ m.b.t. diverse beleidsterreinen zoals sociale onderwerpen maar ook bij de implementatie van stadswarmte. PvdD Alkmaar is van mening dat deze veranderingen in ISDE goed overeenkomen met de wijkaanpak gezien het feit dat de gemeente nu voor een groep van inwoners in een bepaalde wijk een maatwerk ISDE-aanvraag kan
    indienen.

    Deelt het college onze mening? Indien nee, waarom niet?
  5. Om van deze nieuwe werkwijze van de ISDE-procedures gebruik te mogen/kunnen maken moeten de gemeenten een besluit nemen. Dat loopt eventueel via de gemeenteraad indien het geen collegebevoegdheid is.

    Gaat het college in de a.s. periode de noodzakelijke én proactieve stappen zetten om meer regie te houden over ISDE-procedures, desnoods met het overnemen van aanvragen van (groepen van) inwoners? Indien nee, waarom niet?
  6. Is het college van plan om eventuele aanpassingen in gemeentelijk beleid omtrent ISDE ook op de relevante informatiekanalen van de gemeente met de inwoners te delen? Indien nee, waarom niet?

Toelichting:
[1] RVO.nl subsidies
[2] VNG.nl subsidieaanvraag en RVO.nl gemeente
[3] RVO.nl gemeente
[4] volkshuisvestingnederland.nl
[5] Alkmaar.nl ISDE subsidies



Indiendatum: 1 mrt. 2024
Antwoorddatum: 19 mrt. 2024

Geachte leden van de raad,

Het lid van de raad de heer Pınar heeft ons op 1 maart 2024 de volgende raadsvragen gesteld over de rol van de gemeente bij de ISDE-subsidie. In deze brief leest u onze reactie, overeenkomstig art. 42 Reglement van Orde voor vergaderingen van de raad.

Vraag 1:
Per 1 februari mogen ook gemeenten de ISDE-subsidieaanvragen van inwoners (of groepen hiervan) overnemen. In de praktijk kan dit op verschillende manieren gebeuren en hebben de gemeenten 3 opties: als begeleider bij de aanvraag, als intermediair, of als aanvrager en ontvanger van de subsidie. Het ministerie heeft bij deze laatste optie zelfs een handreiking voor de gemeenten voorbereid. Is het college op de hoogte van deze verandering van 1 februari jl?

Antwoord:
Ja, het college is op de hoogte van deze verandering.

Vraag 2A:
PvdD Alkmaar heeft op 11 februari jl. technische vragen gesteld m.b.t. de voorlichting over ISDE- middelen richting de inwoners. Vanuit de beantwoording hiervan (13-2-2024) lezen we dat onze gemeente een passief-informerende rol speelt en op de website van Alkmaar Duurzaam over ISDE een mededeling doet. Is het college tevreden met deze informatievoorziening richting woningeigenaren en ondernemers?

Antwoord:
Ja, hier zijn wij tevreden mee. Wij merken op dat het Duurzaam Bouwloket in onze opdracht ook informatie verstrekt aan inwoners van Alkmaar over subsidiemogelijkheden. Veel inwoners raadplegen de site van het loket.

Vraag 2B:
Denkt het college dat deze voorlichting (tot nu toe) effectief is (geweest)? Waarom?

Antwoord:
Dit kunnen wij niet beoordelen, omdat de aanvraag voor ISDE-subsidie bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt gedaan en wij daarover geen bericht terugkrijgen. Wij hebben dus geen informatie over eventuele toename van aanvragen.

Vraag 3:
PvdD is van mening dat de veranderingen in de procedure voor ISDE-aanvragen, namelijk meer mogelijkheden voor de gemeente om te begeleiden, intermediaire rol spelen of subsidieaanvraag overnemen, significante voordelen kunnen leveren. Hiermee kan de verduurzaming van woningen versneld worden omdat de inwoners niet alleen actiever worden geïnformeerd maar ook waar mogelijk begeleid. Tevens kan de gemeente, in de derde mogelijkheid, zelfs de ISDE-aanvraag overnemen van een inwoner of een groep van inwoners (zoals de inwoners van een bepaalde straat of VVE’s). Deelt het college de mening van PvdD? Indien nee, waarom niet?

Antwoord:
Zonder waardeoordeel te vellen en zonder voorkeur uit te spreken voor een van de drie varianten, het klopt zeker dat de veranderingen meer mogelijkheden bieden. Professionele ondersteuning van inwoners bij de verduurzaming van hun woning maakt het voor hen makkelijker om maatregelen te initiëren.

Vraag 4:
Zover wij weten hanteert onze gemeente de zg. ‘Wijkaanpak’ m.b.t. diverse beleidsterreinen zoals sociale onderwerpen maar ook bij de implementatie van stadswarmte. PvdD Alkmaar is van mening dat deze veranderingen in ISDE goed overeenkomen met de wijkaanpak gezien het feit dat de gemeente nu voor een groep van inwoners in een bepaalde wijk een maatwerk ISDE- aanvraag kan indienen. Deelt het college onze mening? Indien nee, waarom niet?

Antwoord:
Als college hebben wij recent de subsidiemaatregel ‘Lokale aanpak isolatie’ vastgesteld en aan uw raad verstuurd. Deze subsidiemaatregel overlapt met enkele ISDE-maatregelen wat betekent dat voor een groot deel van de aanvragers zowel ISDE-gelden als gelden vanuit deze lokale subsidiemaatregel beschikbaar zijn. Voor deze subsidiemaatregel hebben wij bewust gekozen om niet een wijkgerichte aanpak te volgen maar een aanpak gericht op het energielabel. Het woningaanbod c.q. de verduurzamingsvraag kan binnen een wijk heel divers zijn. Door eerst te focussen op de laagste energielabels zijn wij van mening een zo groot mogelijk verschil te bewerkstelligen.

Vraag 5:
Om van deze nieuwe werkwijze van de ISDE-procedures gebruik te mogen/kunnen maken moeten de gemeenten een besluit nemen. Dat loopt eventueel via de gemeenteraad indien het geen collegebevoegdheid is.
Gaat het college in de a.s. periode de noodzakelijke én proactieve stappen zetten om meer regie te houden over ISDE-procedures, desnoods met het overnemen van aanvragen van (groepen van) inwoners? Indien nee, waarom niet?

Antwoord:
Nee, het college is niet voornemens de regie over ISDE-aanvragen van inwoners over te nemen. Wij zijn van mening dat onze inwoners goed in staat zijn zelf deze aanvraag in te dienen. Zij die extra informatie of hulp bij de aanvraag nodig hebben kunnen dat van ons krijgen, maar ten principale geloven wij in de eigen kracht van de mens.

Vraag 6:
Is het college van plan om eventuele aanpassingen in gemeentelijk beleid omtrent ISDE ook op de relevante informatiekanalen van de gemeente met de inwoners te delen? Indien nee, waarom niet?

Antwoord:
Het college hecht een groot belang aan een actuele en complete informatievoorziening richting onze inwoners op onze website. Dit geldt voor zowel onze eigen subsidies als voor de ISDE- subsidies.

Interessant voor jou

Op naar een Rookvrije generatie

Lees verder

Mondelinge vragen ‘Alleenverdieners-problematiek'

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word actief Doneer