Is een kaas­soufflé vege­ta­risch?


Over stremsel en vermeende keuze­vrijheid

24 april 2019

Kaas wordt bijna altijd opgevoerd als standaard vegetarisch alternatief voor vlees. Maar hoe vegetarisch is kaas nu eigenlijk?

Vegetariërs zijn vegetarisch omdat ze niet willen dat er een dier gedood wordt voor hun eten. Maar producten die van levende dieren af komen (melk, eieren) eten ze nog wel. Om van melk kaas te maken heb je echter stremsel nodig. Stremsel is een complex van enzymen uit de lebmaag van kalfjes. En om dat te verkrijgen moet het kalf toch echt dood. Nu worden er in Nederland heel veel kalfjes geslacht (een kalf is immers een bijproduct van de melkindustrie) dus stremsel genoeg, maar vegetarisch kun je het toch niet echt noemen.

Tegenwoordig zijn er wel alternatieven, zoals microbieel stremsel. Dit komt niet uit een kalf, maar uit bijvoorbeeld een schimmel, die een vergelijkbaar soort enzym als de lebmaag van een kalf produceert. Of uit een gistcel die dusdanig genetisch gemodificeerd is dat die exact hetzelfde enzym als de kalfsmaag maakt. Van dit laatste stremsel hoeft niet aangegeven te worden dat het via gentech verkregen is, het mag echter niet gebruikt worden voor biologische kaas.

Maar welke soort kaas zit er nu in een kaassoufflé? Op het etiket staat wel kaas als ingrediënt, maar niet wat er dan weer in die kaas zit. Als het V-label van de Vegetariërsbond op de verpakking staat, dan kun je ervan op aan dat de kaas geen dierlijk stremsel bevat. Zo niet, dan is het maar de vraag en kan er dus net zo goed een stukje dood kalf in zitten.

Wat heeft dit alles nu met keuzevrijheid te maken? Daarvoor moeten we even terug naar de raadsvergadering van 14 maart, waar onze motie Carnivoor? Geef het door! al grappend en grollend afgeserveerd werd. Daar is later trouwens nog een bijzonder humoristische podcast over gemaakt door Peter de Ruiter. In deze vergadering beriep men zich herhaaldelijk op de keuzevrijheid, waar niet aan getornd mocht worden. Men moet altijd de mogelijkheid behouden om te kiezen wat men graag wenst te eten, zonder dat daar vooraf om gevraagd dient te worden. Stel je voor zeg, dat je het eerst moet doorgeven als je vlees wilt eten, de wereld zou vergaan. (Of eigenlijk niet, dat was nu juist de insteek van onze motie, zorgen voor een leefbare wereld voor onze kinderen en kleinkinderen door onder meer het verminderen van de vleesconsumptie).

Maar hoe zit het dan met onze keuzevrijheid? Geldt voor ons dan niet exact hetzelfde? Er lijkt toch een beetje met 2 maten gemeten te worden. Want bij de raadsvergadering van 4 april viel er voor veganisten nog steeds niets te kiezen. Ons wordt verweten dat wij onze keuzes aan anderen op willen dringen. Maar kennelijk realiseert bijna niemand zich dat tot nu toe omgekeerd exact hetzelfde gebeurt.

Toen ik daar bij de overige fractievoorzitters een balletje over opgooide kwam zo goed als geen reactie. Het kwam er uiteindelijk op neer dat de 2 personen die niet met het standaard aanbod uit de voeten konden maar samen met de griffie in redelijkheid een oplossing moesten zien te vinden. Het was echter nadrukkelijk niet de bedoeling dat de reguliere keuze van vlees - vegetarisch hier op aangepast zou worden.

En waaruit bestaat die reguliere keuze dan? Vleeskroket of… kaassoufflé. Op dit moment is het soort stremsel nog niet duidelijk, maar mocht het kaas met dierlijk stremsel zijn, dan is het vegetarische aanbod tijdens de raadsvergaderingen tot nu toe exact 0 geweest.

Degene die deze snacks verzorgt, kan op dit moment trouwens niets plantaardigs aanbieden. Ze hadden nog wel een groentekroket. Daar zit dan alleen wat roomboter in. Of dat erg was …

Tijdens al dat gescherm met keuzevrijheid op 14 maart is de keuzevrijheid van één individu trouwens continu en categorisch door iedereen genegeerd. Die van het dier wiens vlees in het eten verwerkt is.

Om dan maar met Loesje te eindigen:

Gerelateerd nieuws

Janine Visser neemt haar zetel niet in

Janine Visser is zeer vereerd door de hoeveelheid stemmen die op haar zijn uitgebracht bij de Provinciale Statenverkiezingen ...

Lees verder

Houtstook schadelijker dan gedacht

De schadelijke gevolgen van houtstook leveren hoge kosten op voor de maatschappij. Dit blijkt uit een recent onderzoek van CE...

Lees verder