Jeugdzorg kind van de rekening


Zorgen om uitkomst aanbe­ste­dingstraject

5 juni 2019

Onlangs verscheen in het Noordhollands Dagblad een artikel over het niet meer aanbesteden van specialistische jeugdzorg. Om dit kracht bij te zetten willen een aantal partijen het tweejarig contract met Horizon op voorhand verlengen. Een slecht idee volgens ons.

Na slechts enkele maanden blijkt namelijk al dat Horizon de zorg nauwelijks aankan. Wethouders sloegen de waarschuwingen van deskundigen destijds in de wind en hielden vol dat de transitie geen problemen zou opleveren. Inmiddels zijn er meerdere rechtszaken geweest vanwege het geen zorg op maat kunnen bieden aan bepaalde jongeren. Ook hebben maar liefst 30 jeugdrechtadvocaten de noodklok geluid en geëist dat gemeenten ingrijpen. Wij maken ons dan ook grote zorgen over de uitkomst van het aanbestedingstraject en de huidige situatie bij jeugdzorginstelling Horizon.

Wij vragen ons bovendien af hoe een commissie die slechts bestond uit zes voornamelijk zorginkopers, waarvan geen enkele met ervaring in het werkveld, zo’n ingrijpende beslissing heeft kunnen nemen. Daarnaast vinden wij het vreemd dat talloze dringende adviezen van professionals om niet met Horizon in zee te gaan, zijn genegeerd. Wij hebben daarom een flink aantal vragen bij het college ingediend en zeggen duidelijk NEE tegen het aanbesteden, tot zover gaan wij dus mee met de andere partijen. Echter zeggen wij ook krachtig NEE tegen het verlengen van het contract met Horizon. Naast het geen zorg op maat kunnen bieden, zijn de jongeren in kwestie namelijk geen proefkonijn om een nieuwe methodiek op uit te proberen.

Gerelateerd nieuws

Zelfstandig stemmen in Alkmaar nu ook voor mensen met een visuele beperking

Vandaag kan iedereen zijn stem uitbrengen voor de Europese Verkiezingen. Dankzij de aangenomen motie van de Partij voor de Di...

Lees verder

Nieuwe visie voor het Geestmerambacht

Het Recreatieschap is momenteel bezig met het opstellen van een nieuwe visie voor het Geestmerambacht. Basis hiervoor is het ...

Lees verder