Partij voor de Dieren jaagt discussie Burger­beraad aan


13 januari 2024

Op verzoek van de Partij voor de Dieren organiseert de gemeente Alkmaar op 17 januari een bijeenkomst over het burgerberaad, dat op dit moment wordt gezien als hét instrument op vertrouwen in de politiek te vergroten en polarisatie te voorkomen. Eva Rovers, schrijfster en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad, geeft deze avond een presentatie.

Op verzoek van de Partij voor de Dieren en gesteund door alle fracties organiseert de
gemeente Alkmaar op 17 januari een bijeenkomst over het Burgerberaad. Eva Rovers geeft deze avond een presentatie. Rovers’ laatste boek Nu is het aan ons - Oproep tot echte democratie is een vurig pleidooi om politiek niet uitsluitend aan politici over te laten. De problemen waar we nu als maatschappij mee worstelen vragen om een veelkoppige aanpak. Burgerberaden zijn daar bij uitstek voor geschikt, vindt Kıvılcım Pınar, raadslid en fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren. “Met een burgerberaad helpen inwoners hun volksvertegenwoordiging om beslissingen te nemen over complexe en vaak ook polariserende onderwerpen. Een door loting samengestelde groep burgers doet, op basis van uitgebreide informatie en overleg, aanbevelingen over het te voeren beleid.”

Dat het burgerberaad weer volop in de belangstelling staat is niet zo vreemd. Het wordt op dit moment gezien als dé manier om het vertrouwen in de politiek te herstellen. Volgens Kıvılcım Pınar is het burgerberaad vooral geschikt bij onderwerpen waar een langetermijnvisie nodig is. “Er zijn maar weinig politici die hun nek durven uit te steken; zelfs niet als dat op termijn het beste scenario oplevert. De burgers in het burgerberaad hoeven de verkiezingen niet te winnen. Daardoor kunnen zij zich veel meer verdiepen in het collectieve belang en de langetermijneffecten. Ervaring leert dat juist bij kwesties waarover politici het niet eens worden, hun kiezers via een burgerberaad wel tot een compromis kunnen komen.”

Wat:
Bijeenkomst Burgerberaad

Waar: Raadszaal van het Stadhuis
Wanneer: 17 januari van 19.30 tot 20.30 uur


Gerelateerd nieuws

Rooksignalen

Net als vorig jaar heeft Partij voor de Dieren Alkmaar ruim voor de jaarwisseling een meldpunt voor vuurwerkoverlast geopend....

Lees verder

Red kikkers en padden uit de put

Straatkolken – in de volksmond ‘rioolputten’ genoemd – zijn een dodelijke val voor amfibieën. Rond de 1 à 2 miljoen kikkers, ...

Lees verder