Wanneer gaat de knop bij de gemeente om?


Schrif­te­lijke vragen n.a.v. over­heids­cam­pagne

6 april 2022

De Partij voor de Dieren Alkmaar heeft naar aanleiding van de overheidscampagne Zet ook de knop om vragen gesteld aan het college. Als het aan de PvdD ligt, geeft de gemeente het goede voorbeeld bij energiebesparing en ligt de last niet alleen bij burgers.

De vanzelfsprekendheid waarmee we energie gebruiken is veranderd, stelt de Rijksoverheid in de campagne Zet ook de knop om. Gas en elektriciteit zijn fors duurder geworden, waardoor onze energierekeningen stijgen. Nederland moet minder afhankelijk worden van gas uit Rusland. En we moeten klimaatverandering tegengaan. Om al deze redenen is het belangrijk dat we zo snel mogelijk meer energie gaan besparen. De landelijke campagne, die op 2 april werd afgetrapt, is bedoeld om huishoudens en ondernemers met praktische tips te stimuleren om op korte termijn energie te besparen.

Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Kıvılcım Pınar kan zich helemaal vinden in het doel van de campagne, maar zou graag zien dat de gemeente hand in eigen boezem steekt. “We kunnen niet aan burgers gaan vragen of ze korter willen douchen en de verwarming een paar graden lager zetten als we zelf niets doen. Elke keer als ik het stadhuis binnen loop, voel ik dat het daar veel te warm is. In fractiekamers die het grootste deel van de week leeg zijn, staat de verwarming aan. Ik vind dat we als gemeentebestuur het goede voorbeeld moeten geven. Eerst ons eigen stoepje schoonvegen, voordat we iets van inwoners gaan verwachten.”

De Partij voor de Dieren heeft het college daarom gevraagd welke maatregelen op het gebied van energiebesparing inmiddels van toepassing zijn in gemeentelijke gebouwen. De PvdD hoopt daarnaast dat er ook gekeken wordt hoe energie bespaard kan worden in alle gebouwen waar de gemeente zeggenschap over heeft, zoals die van Alkmaar Sport en Stadswerk.Kıvılcım Pınar ziet daarnaast een belangrijke rol voor de gemeente in de dialoog over energiebesparing. “We hebben gevraagd of het college bereid is in gesprek te gaan met lokale ondernemers en inwoners. Dat zou het bewustzijn en de doeltreffendheid van de campagne enorm bevorderen.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Kiezers bedankt!

Dankzij wekenlang onvermoeibaar campagnevoeren Is het aantal Alkmaarders dat bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen op de...

Lees verder

Verkenningsfase

Donderdag 14 april was het duidingsdebat over de vastgelopen formatie. Fractievoorzitter Kıvılcım Pınar legt haarfijn uit hoe...

Lees verder