'Warm en duurzaam de winter door'


Hoe doe je dat in deze tijd?

1 november 2022

'Warm en Duurzaam de winter door!'. In deze tijd met de hoge gasprijzen en de energiecrisis lijkt het een onmogelijke opgave. We willen allemaal besparen, voor het milieu of voor onze portemonnee. Alleen waar begin je? Hoeveel geld kost het? En wat kan je doen als huurder?

Om deze vragen te beantwoorden, organiseerde de werkgroep Alkmaar op zaterdag 29 oktober een lezing voor de inwoners van Alkmaar en omgeving. De lezing werd gegeven door Michiel de Soet van het Duurzaam Bouwloket.

Wat is het Duurzaam Bouwloket?
Het Duurzaam Bouwloket is een onafhankelijk adviesbureau die in opdracht van 145 Nederlandse gemeenten (en in samenwerking met lokale initiatieven en uitvoerende bedrijven) gratis en onafhankelijk advies geeft over het energiezuinig, comfortabel en aardgasvrij maken van woningen.

Wat werd er in de lezing allemaal besproken?

Michiel de Soet had veel tips en informatie over onder andere:

  • Kleine aanpassingen met een groot effect.
  • Het isoleren van je woning, zoals je spouwmuur of het dak.
  • Zonnepanelen.
  • Verwarmen zonder aardgas.
  • Groene daken / Sedum.
  • Subsidies en lokale regelingen voor het verduurzamen van je woning.

Verassende tips!
De lezing was heel interessant en zelfs voor mensen die al druk bezig waren met het verduurzamen van hun woning kwamen nieuwe zaken voorbij.

  • Wist je bijvoorbeeld dat je makkelijk 60-140 euro per jaar kan besparen door alleen maar de aanvoertemperatuur van je CV-ketel te verlagen van 80 naar 60 graden? Je CV-ketel werkt namelijk veel efficiĆ«nter op 60 graden, dus er is minder gas nodig om je water te verwarmen. Op https://zetmop60.nl/ kan je de instructievideo vinden voor jouw CV ketel.
  • Of wist je dat met een waterbesparende douchekop (met de energieprijzen van januari 2022) al gauw 118 euro per jaar bespaard kan worden?

De bezoekers mochten ook tussentijds vragen stellen wat leidde tot interessante gesprekken. Bijvoorbeeld kan je in plaats van raamfolie niet zelf een voorzetraam plaatsen zoals in de jaren 20 al werd gedaan? (Het antwoord is Ja! Want dan maak je ook van enkelglas dubbelglas)

Het was een leerzame dag en wij danken Michiel de Soet en het Duurzaam Bouwloket ook erg voor hun tijd en het delen van hun expertise!

Heb je de lezing gemist?
Niet getreurd! In de link hieronder vind je de PowerPoint presentatie van Michiel en kan je alle tips nog even goed doorlezen!
Presentatie Warm en duurzaam de winter door

Gerelateerd nieuws

Onze motie 'Alkmaar laat niemand vallen' is aangenomen!

Door torenhoge inflatie en stijgende energieprijzen raken minima, maar ook steeds vaker mensen met een middeninkomen in de kn...

Lees verder

Wij zoeken een fractieassistent / commissielid!

Heb jij je altijd al willen inzetten voor jouw idealen en die van Partij voor de Dieren? Ben jij lid van de partij, minimaal ...

Lees verder