Meldpunt Goed Verhuurderschap
Indiendatum: 11 jan. 2024
Vanaf 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. Deze wet geeft gemeenten meer mogelijkheden om ongewenst verhuurgedrag, zoals woondiscriminatie, intimidatie, onredelijke servicekosten en een te hoge borg tegen te gaan.
Met een verhuurvergunning kunnen aanvullende eisen aan verhuurders worden gesteld zoals een eerlijke huurprijs en tijdig onderhoud van de woonruimte. Gemeenten kunnen boetes opleggen en zelfs het beheer van een pand overnemen. Daarnaast kunnen gemeenten aanvullende eisen stellen voor wijken, door daar een verhuurvergunning te hanteren. Bijvoorbeeld dat verhuurders zich houden aan de maximale huurprijs volgens het woningwaarderingsstelsel. Gemeenten moeten na invoering van de wet een meldpunt openen, waar huurders met hun klachten
terecht kunnen.
Dat meldpunt is ook te vinden op de website van Alkmaar. Dat is mooi, en wij hebben daar een aantal vragen over om dat meldpunt ook zo werkzaam mogelijk te laten zijn.
Daarbij stellen we ook vragen om het meldpunt wat ruimer in te richten zodat er meer signalen kunnen worden opgevangen over wantoestanden bij wonen. Hierbij denken wij aan woonfraude. o.a. illegale onderhuur, kamerverhuur, overbewoning, (verloedering van) langdurige leegstaande
woningen/panden, drugspanden, dit zijn vormen van woonfraude die een belemmering vormen voor een rechtvaardige woonruimteverdeling. Bij de gemeente Alkmaar is geen mogelijkheid om bij vermoeden van woonfraude melding te doen.
Door wetswijziging kunnen gemeenten voortaan ook regels opnemen over Toeristisch verhuur om woonfraude te voorkomen. Het college ziet alleen geen aanleiding regelgeving over toeristisch verhuur in te voeren maar wil dit de komende tijd in de gaten houden. Ook hier kunnen we vast wel wat bij helpen door het meldpunt goed verhuurderschap wat nu pas is opgezet ook op dit punt signalen te laten verzamelen.
De fracties van GroenLinks Alkmaar, Partij van de Arbeid en Partij voor de Dieren Alkmaar stellen het college daarom de volgende vragen:
Vragen
- Op welke wijze wil het college bekendheid geven aan het meldpunt? Is het college met de indieners het eens dat zo’n meldpunt via de communicatiekanalen van de gemeente bij de inwoners (beter) bekend gemaakt moet worden? Indien nee, waarom?
- Hoe wil het college de meldingen verwerken: is hier voldoende ambtelijke capaciteit voor?
- Wordt op de website het aantal meldingen, hun soort/inhoud en de door de gemeente ondernomen actie gepubliceerd? Indien nee, waarom?
- Kan de raad jaarlijks bij de begroting een klein overzicht krijgen van de meldingen en resultaten? Indien nee, waarom?
- Binnenstad: Ruim een derde van de woningvoorraad in het centrum is particuliere huur, tegenover gemiddeld 11% in de gemeente Alkmaar. Heeft het college zicht op de commerciële verhuurbedragen die in de binnenstad worden gevraagd voor bovenwoningen? Vallen deze bedragen binnen acceptabele grenzen en zo niet wil het college voor de binnenstad dan ook een verhuurvergunning instellen? Indien nee, waarom?
- Zou het college aan het meldpunt goed verhuurderschap de mogelijkheid willen toevoegen dat meldingen kunnen worden gedaan over woonfraude? Indien nee, waarom?
- Toeristisch verhuur: inwoners o.a. in de binnenstad maar ook meer en meer in wijken zien vaker toeristisch verhuur voorkomen. In beperkte mate is toeristisch op zichzelf geen probleem, voorziet het in een behoefte, tenzij het in grotere getale plaatsvindt en huizen daardoor onnodig worden onttrokken aan de woningmarkt. Daarnaast is het
concurrentievervalsing tegen hotelexploitanten die een aantal wet- en regelgeving moeten voldoen. Hoe wil het college hier zicht op krijgen, hoe wordt de raad hiervan op de hoogte gehouden? Wil het college aan het meldpunt goed verhuurderschap ook de mogelijkheid toevoegen meldingen te doen over toeristisch verhuur? - Op onze technische vraag over al dan niet invoeren van regelgeving toeristisch verhuur wordt geantwoord “de provincie publiceert tweejaarlijks een monitor van de ontwikkeling van vraag en aanbod van de vakantieverhuur van woningen. Als deze monitor grote afwijkingen laat zien of als de toeristische verhuur van woningen tot grootschalige problemen leidt, kan dat aanleiding zijn de raad voor te stellen regels op te nemen”. Uit de tweejaarlijkse airbnbmonitor van de provincie blijkt dat in de gemeente Alkmaar in 2022 bijna 600 woningen worden aangeboden. Deze worden gemiddeld meer dan drie maanden per jaar toeristisch verhuurd volgens de airbnb monitor. Wat is voor het college de grens om de raad voor te stellen regels op te nemen?
Toelichting
Bron: Meldpunt goed huurderschap
Ondertekend door raadsleden:
- Tineke Bouchier - GroenLinks Alkmaar
- David Rubio Barrajo - Partij van de Arbeid Alkmaar
- Kıvılcım Pınar - Partij voor de Dieren Alkmaar
Indiendatum:
11 jan. 2024
Antwoorddatum: 6 feb. 2024
Geachte leden van de raad,
De leden van de raad Tineke Bouchier, David Rubio Barrajo en Kıvılcım Pınar hebben ons op 11 januari 2024 de volgende raadsvragen gesteld over Meldpunt goed verhuurderschap. In deze brief leest u onze reactie, overeenkomstig art. 42 Reglement van Orde voor vergaderingen van de raad.
Vraag 1.
Op welke wijze wil het college bekendheid geven aan het meldpunt? Is het college met de indieners het eens dat zo’n meldpunt via de communicatiekanalen van de gemeente bij de inwoners (beter) bekend gemaakt moet worden? Indien nee, waarom?
Antwoord
De Wet goed verhuurschap is op de gebruikelijke wijze bekend gemaakt. Er is daarom geen apart bericht nodig over het beschikbaar zijn van het meldpunt.
Vraag 2.
Hoe wil het college de meldingen verwerken: is hier voldoende ambtelijke capaciteit voor?
Antwoord
De komende tijd moet blijken hoeveel meldingen er binnen komen en hoeveel capaciteit het kost om die te behandelen. Vooralsnog gebeurt dit binnen de bestaande formatie. Indien blijkt dat dit niet past en extra inzet nodig is, wordt bezien welke keuzes hiervoor mogelijk zijn.
Vraag 3.
Wordt op de website het aantal meldingen, hun soort/inhoud en de door de gemeente ondernomen actie gepubliceerd? Indien nee, waarom?
Antwoord
Nee. Wij zullen informatie opnemen in de Jaarrekening.
Vraag 4.
Kan de raad jaarlijks bij de begroting een klein overzicht krijgen van de meldingen en resultaten? Indien nee, waarom?
Antwoord
Zie het antwoord op vraag 3.
Vraag 5.
Binnenstad: Ruim een derde van de woningvoorraad in het centrum is particuliere huur, tegenover gemiddeld 11% in de gemeente Alkmaar. Heeft het college zicht op de commerciële verhuurbedragen die in de binnenstad worden gevraagd voor bovenwoningen? Vallen deze bedragen binnen acceptabele grenzen en zo niet wil het college voor de binnenstad dan ook een verhuurvergunning instellen? Indien nee, waarom?
Antwoord
De gemeente heeft geen zicht op de bedragen die worden gerekend voor vrije sector huurwoningen. Wij kunnen geen uitspraak doen of die bedragen “acceptabel” zijn.
Vraag 6.
Zou het college aan het meldpunt goed verhuurderschap de mogelijkheid willen toevoegen dat meldingen kunnen worden gedaan over woonfraude? Indien nee, waarom?
Antwoord
Nee. De Wet goed verhuurderschap geeft aan over welke onderwerpen meldingen kunnen worden gedaan via dit meldpunt. Woonfraude staat hier niet bij. De wet is namelijk gericht op het tegengaan van ongewenst gedrag van verhuurders zoals discriminatie of intimidatie van (kandidaat)huurders en het rekenen van te hoge huur of servicekosten.
Vraag 7.
Toeristisch verhuur: inwoners o.a. in de binnenstad maar ook meer en meer in wijken zien vaker toeristisch verhuur voorkomen. In beperkte mate is toeristisch op zichzelf geen probleem, voorziet het in een behoefte, tenzij het in grotere getale plaatsvindt en huizen daardoor onnodig worden onttrokken aan de woningmarkt. Daarnaast is het concurrentievervalsing tegen hotelexploitanten die een aantal wet- en regelgeving moeten voldoen. Hoe wil het college hier zicht op krijgen, hoe wordt de raad hiervan op de hoogte gehouden? Wil het college aan het meldpunt goed verhuurderschap ook de mogelijkheid toevoegen meldingen te doen over toeristisch verhuur?
Antwoord
Zoals u aangeeft in vraag 8 is op uw technische vragen over toeristische verhuur geantwoord dat de gemeente de ontwikkeling van toeristische verhuur in de gaten houdt en er indien nodig aan de raad een voorstel kan worden gedaan om alsnog regels in te voeren. In dat geval wordt de raad via dat voorstel geïnformeerd. Aan het meldpunt voor de Wet goed verhuurderschap wordt niet de mogelijkheid toegevoegd om meldingen te doen over toeristische verhuur. Daar is het meldpunt niet voor bedoeld. Zie het antwoord op vraag 6.
Vraag 8.
Op onze technische vraag over al dan niet invoeren van regelgeving toeristisch verhuur wordt geantwoord “de provincie publiceert tweejaarlijks een monitor van de ontwikkeling van vraag en aanbod van de vakantieverhuur van woningen. Als deze monitor grote afwijkingen laat zien of als de toeristische verhuur van woningen tot grootschalige problemen leidt, kan dat aanleiding zijn de raad voor te stellen regels op te nemen”. Uit de tweejaarlijkse airbnb monitor van de provincie blijkt dat in de gemeente Alkmaar in 2022 bijna 600 woningen worden aangeboden. Deze worden gemiddeld meer dan drie maanden per jaar toeristisch verhuurd volgens de airbnb monitor. Wat is voor het college de grens om de raad voor te stellen regels op te nemen?
Antwoord
Wij hebben geen grens benoemd waarboven het invoeren van regels nodig wordt. Zoals gemeld houden wij de komende tijd zicht op de ontwikkeling van toeristische verhuur via bovenstaande monitor.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
Vragen over de Prins Bernhardlaan
Lees verderAutobesitas en Deelmobiliteit
Lees verder