Jeugd­zorgPlus


Kind van de rekening

13 oktober 2020

Er is destijds veel beloofd: kleinschaligheid, niet meer opsluiten, twee locaties, JouwZorg methodiek, onderwijs op maat, gezinskamers, studio’s, het kon niet op. Een open karakter, slechts drie maanden opname en dan lekker ambulant verder behandelen.

De colleges hapten graag toe onder het mom van innovatie. En inkopers tuinden er juichend in, want drie maanden opname is natuurlijk stukken goedkoper dan negen. Het toont aan dat deze inkopers nul komma nul verstand hadden welke kinderen in de JeugdzorgPlus terecht komen. Je kon de ramp van tevoren al zien aankomen en dat is helaas uitgekomen. Wij hadden daar al eens eerder een opiniestuk over geschreven en in 2019 diverse keren kritische vragen over gesteld.

Wat is er kleinschalig aan een groep van 30 in een bouwval? Waar inmiddels de tralies en sloten verschenen zijn, omdat de jongeren om de haverklap wegliepen met alle gevolgen van dien. Waar weer isoleercellen zijn in de vorm van prikkelvrije kamers en die je dan heel eufemistisch rustruimte of verpooskamer noemt, zodat het minder op isoleren lijkt. Waar kinderen, soms in de boeien, naar het tegen de Duitse grens gelegen beruchte Harreveld worden afgevoerd, omdat Antonius toch iets te open blijkt te zijn. Een paar van die weggelopen jongeren zijn gewoon helemaal van de radar verdwenen.

De Jeugdwet stelt duidelijk dat opvang in de regio moet. En dat kan prima, want er is hier een locatie: Transferium. Dat deze locatie inmiddels uitgedund is, is voor ons geen reden om deze niet meer operationeel te maken.

Dan komt er een ‘wij van wc-eend’- evaluatierapport, waar tussen de regels door te lezen is, dat Horizon al die toegezegde veranderingen bij lange na niet heeft kunnen waarmaken. Ook daar hadden wij weer vragen over. En toch zijn de colleges van de 18 gemeenten evengoed voornemens om in januari het contract te verlengen van een aanbieder die het contract niet alleen op dubieuze wijze in de wacht heeft gesleept, maar die ook nog gewoon een wanprestatie heeft geleverd. Als raad word je volledig buiten spel gezet. Toch gaan we nog wel een en ander proberen. Want als het aan ons ligt wordt dat contract niet voetstoots verlengd.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Gefeliciteerd Martha!

Martha Kruijer is de oprichtster van Stichting Zwerfdier. Begonnen vanuit huis heeft zij zich ruim 40 jaar lang onvermoeibaar...

Lees verder

Support your locals!

Omdat het voor #Alkmaarse horeca ontzettend moeilijke tijden zijn, wil Partij voor de Dieren Alkmaar de lokale ondernemers ee...

Lees verder