Motie om als gemeente niet langer vuur­werk­shows te faci­li­teren aange­nomen


28 september 2018

In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 27 september is onze motie Lasershow in plaats van vuurwerkshow tijdens Alkmaarse festiviteiten met een ruime meerderheid aangenomen. Ons raadslid Kitty van Dam hield ter ondersteuning van de motie het volgende betoog:

Duurzaamheid staat bij steeds meer overheden, bedrijven, organisaties en burgers hoog in het vaandel.
Dit heeft de 8 Ocotober Vereeniging Alkmaar Ontzet al doen besluiten om vorig jaar als proef te kiezen voor een lasershow i.p.v. een vuurwerkshow. Deze lasershow is in zulke goede aarde gevallen, dat er dit jaar weer voor gekozen is.
Wat namelijk niet in goede aarde valt, zijn de zware metalen uit het siervuurwerk. Bodem en water worden daar door vervuild en dit is schadelijk voor de gezondheid van mens en dier. Het fijnstof dat vrijkomt vervuilt de lucht. Nu zijn we in Alkmaar goed bezig met het terugdringen van fijnstof. Er rijden bijvoorbeeld elektrische bussen door de stad, is het dan niet een logische stap dat wij ook bij evenementen er alles aan doen om fijnstof te weren?
Het is toch eigenlijk raar dat we kapitalen uitgeven aan spullen die onszelf en onze leefomgeving schade toebrengen. Hoe mooi het ook is, vuurwerk is niet goed voor mens, dier, natuur en milieu. Een gemeente zou hier op geen enkele manier een bijdrage aan moeten willen leveren. Zeker nu er zulke mooie alternatieven beschikbaar zijn.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Behoud de Hortus

We zijn erg blij dat onze motie voor het behoud van de Hortus Alkmaar is aangenomen! Hieronder de tekst van het betoog dat f...

Lees verder

Plantaardige bitterbal in de commissievergadering

In de commissievergadering van 4 oktober konden wij natuurlijk niet aan het feit van Eet Geen Dierendag voorbij gaan. Wij heb...

Lees verder